Ska du renovera? Läs här!
Bostadsrättsinnehavaren har, enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar, ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick. Nedan berättar vi vad som gäller i vår förening.
En bostadsrättsinnehavare har ganska stor rätt att göra förändringar i sin lägenhet eftersom medlemmen har underhållsskyldigheten för lägenhetens inre. Vissa åtgärder i lägenheten kräver styrelsens tillstånd. En ansökan om tillstånd till åtgärder bör ske skriftligt till styrelsen. Mall för en sådan ansökan finns att ladda längre ned på den här sidan.
Renovera gärna, men följ reglerna!
Kontrollera grundligt den firma eller person som du tänker anlita. Det är alltid medlemmens ansvar att renoveringar utförs på ett fackmannamässigt sätt. Alla renoveringar där el, VVS och våtrumsarbete ingår måste utföras av behörig/certifierad hantverkare. Stäm av dina renoverings-/byggplaner med föreningen genom att ta kontakt med styrelsen innan arbetet påbörjas.
Nedan följer en förteckning över byggnadsdelar, inredning och utrustning samt åtgärder som bostadsrättshavaren respektive bostadsrättsföreningen ansvarar för:
- Lägenhetsdörren samt fönster och balkongdörren tillhör och underhålls av bostadsrättsföreningen. Inga åtgärder på dessa är tillåtna utan styrelsens tillåtelse. Vid skador som orsakats av bostadsrättshavaren kommer föreningen debitera kostnaden för reparation/återställande till ursprungligt skick.
- För dörrar inne i lägenheten ansvarar bostadsrättshavaren. Golv, innerväggar och innertak i lägenheten underhålls av bostadsrättshavaren. Bostadsrättsföreningen ansvarar för underliggande konstruktion eller stomme. Vid renovering får bärande väggar inte rivas. Ta kontakt med styrelsen om du känner dig osäker vilka väggar som är bärande.
- För inredning i badrummet (tvättställ, badkar, duschkabin, kranar, wc-stol mm) ansvarar bostadsrättshavaren. För rensning av golvbrunn, sil och vattenlås ansvarar bostadsrättshavaren. Bostadsrättsföreningen ansvarar för rensning av avloppsledningar samt övrigt underhåll av dem. Det är förbjudet att använda toaletten som soptunna. I fall att bostadsrättshavaren orsakat stopp i avloppsledningar, kommer bostadsrättshavaren att debiteras kostnaden för rensning av ledningar.
- Vattenradiatorer med ventiler och termostat, kall- och varmvattenledningar tillhör bostadsrättsföreningen som ansvarar för underhåll av dessa. Bostadsrättshavaren är skyldig att underrätta bostadsrättsföreningen om eventuella brister. Vattenradiatorer ska undersökas en gång per år av bostadsrättshavaren så att eventuellt läckage upptäcks i tid. Den bostadsrättshavare som känner sig osäker ska ta kontakt med styrelsen, så att någon annan gör undersökningen. Det är förbjudet att avlägsna eller byta ut vattenradiatorer i lägenheten. Bostadsrättshavaren kan utföra målning av vattenradiatorer med vit färg.
- För all utrustning i köket ansvarar bostadsrättshavaren. Köksfläkt skall inte anslutas direkt till ventilationssystemet, det är kolfilterfläkt som gäller.
- Bostadsrättsföreningen ansvarar för ventilationssystemet. För att systemet ska fungera på rätt sätt ska alla ventilationsluckor vara öppna, även de ovan fönstren. Det kan förekomma missljud i systemet, men det går inte att undgå.
- I källarförrådet ansvarar bostadsrättshavaren för väggar, tak, golv, inredning mm. Bostadsrättsföreningen ansvarar för nätvägg i förrådet.
- Bostadsrättsföreningen ansvarar för gemensamma soputrymmen.
- På grund av risk för stora vattenskador uppmanar vi dig att kolla med försäkringsbolaget att du är rätt försäkrad om du har fiskeakvarier eller vattensäng. För vattensäng och större akvarier krävs tillstånd från styrelsen på grund av begränsad bärighet.
- I varje lägenhet finns brandsläckare, brandfilt, brandvarnare och ställning för gröna matsoppåsar. Varje lägenhetsinnehavare är skyldig att anskaffa och underhålla batterier till brandvarnarna. Gröna påsar till matsoporna finns att hämta i återvinningsrummet.